Żywieniowcy na “gastronomicznym show!”

Klasy technikum żywienia (pierwsza, druga, trzecia i czwarta) wzięły udział w wyjeździe na Międzynarodowe Targi Poznańskie Gastro 2019. Uczestnicy projektu “Inwestycje w zawodowców 2” pod czujnym okiem nauczycieli, czyli pań: Moniki Wójcickiej, Katarzyny Lewandowskiej i Mirosławy Kalitowskiej, zwiedzili wystawę dotyczącą nowinek technologicznych z branży gastronomicznej oraz hotelarskiej. Największym zainteresowaniem uczniów cieszyło się stoisko przygotowane przez firmę produkującą lody metodą tradycyjną. Oprócz ciekawego wykładu przygotowanego przez przedstawiciela firmy młodzież mogła zdegustować lody o smaku czekoladowym. Po tym słodkim posiłku przyszedł czas na dobrą kawę przygotowaną przez wykwalifikowanych baristów oraz zapoznanie się z zasadami oceny sensorycznej zaparzonej kawy. Najważniejszym jednak punktem dla zwiedzających wystawę był konkurs “Kulinarny Mistrz Polski Gastro 2019”. Uczniowie mogli obserwować jak przygotowują potrawy najlepsi z najlepszych kucharzy w Polsce, zobaczyć serwis potraw oraz w jaki sposób jurorzy kulinarni o randze międzynarodowej oceniają dania, wybierając te najlepsze. W drodze powrotnej uczestnicy wyprawy do Poznania zjedli smaczny obiadek w restauracji Saga w Zamościu koło Bydgoszczy. W dobrych nastrojach, ze śpiewem na ustach, wszyscy dotarli do Karolewa z obietnicą, że do Poznania powrócą w następnym roku.

SONY DSC
SONY DSC

Oprac. Mirosława Kalitowska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.