* przygotowuje do egzaminu zawodowego!
*przygotowuje do egzaminu maturalnego!
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego poprzez racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzien ne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacj ę stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.
Miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Przykładowe przedmioty zawodowe:
Technologia gastronomiczna z Towaroznawstwem, Zasady żywienia, Organizowanie produkcji gastronomicznej, Obsługa konsumenta
Kwalifikacje:
T. 6.Sporządzanie potraw i napojów,
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przykładowe przedmioty ogólnokształcące (z przygotowaniem do matury)
Język polski, matematyka, język angielski, język niemiecki, biologia, geografia, fizyka, chemia itd.
W starszych klasach realizujemy dwa przedmioty na poziomie rozszerzonym: język angielski oraz
biologię – zajęcia te pozwolą Ci jeszcze lepiej przygotować się do egzaminu maturalnego!
ZAPRASZAMY DO KAROLEWA:
Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych im.B Zamojdzina
Karolewo 8, 86-022 Dobrcz
Tel. 52 381 92 76