25 – 29.05.2020
MATEMATYKA
Równania i nierówności kwadratowe (zadania maturalne)
Zapoznaj się z filmem https://www.youtube.com/watch?v=XSmsG8ka_qk
Rozwiąż równanie: x2 + 2x -8 = 0
Rozwiąż nierówność: x2 + 2x -8 < 0
Rozwiąż nierówność: x2 + 2x -8 > 0
Czym się różnią otrzymane 3 rozwiązania, a jakie są elementy wspólne.
KONKURS KANGUR
Przypominamy, że 28 maja (czwartek) o godzinie 16.30 odbędzie się konkurs KANGUR online na platformie dzwonek.pl
Wszyscy startujący otrzymali indywidualne loginy i hasła, dzięki którym powinni wstępnie zalogować się i wpisać niezbędne dane
Biologia
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
(29.05)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Język niemiecki
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Podstawy przedsiębiorczości
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Język niemiecki
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Wiedza o społeczeństwie
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Język angielski
Zadanie polega na uzupełnieniu listu: załącznik
WF
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Religia
Temat: “Sprawy Ojczyzny traktuję jak własne” – kardynał Stefan Wyszyński.
Poznamy dzisiaj postać Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Prymasa Polski w latach 1948-1981, którego proces beatyfikacyjny miał się odbyć 7.06 w Warszawie. Niestety ze względu na panującą epidemię musiał zostać odłożony. Zapraszam Was do obejrzenia katechezy interaktywnej: kliknij linkoraz do odwiedzenia strony internetowej poświęconej beatyfikacji kard. Stefana Wyszyńskiego: www.prymaswyszynski.pl
Przedmioty zawodowe
2TR
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TŻ Procesy technologiczne
Temat: Ciasta i desery z truskawkami
Wiem, że nie wszyscy chcą gotować w domu dlatego ten temat możemy zrealizować w dwojaki sposób, a mianowicie :
a) można przygotować prezentację pt. ” Ciasta i desery z truskawkami”
b) można przygotować deser, ciasto z truskawkami sfotografować etapy swojej pracy i efekt końcowy wraz z autorem dzieła
Ja osobiście zamierzam wykonać ptasie mleczko oczywiście truskawkowe na herbatnikach. Będzie to forma małego torciku, który podaruję moim wnukom z okazji Dnia Dziecka.
Mam nadzieję , że wszyscy podejmiemy wyzwanie i zabieramy się do roboty.
Życzę wszystkim miłego dnia i do następnego spotkania już w poniedziałek.
2TŻ Technologia gastronomiczna
Temat: Powtórzenie wiadomości o ziemniakach i grzybach
Kochani !
8 czerwca napiszemy test odnośnie ziemniaków i grzybów. I to wcale nie wirtualnie tylko w realu. Zapraszam Was na godz. 10.00 do szkoły do sali nr 3. Ten sprawdzian będzie miał wagę 3 i może mocno wpłynąć na ocenę końcową. Ale tak naprawdę mamy okazję do osobistego spotkania.
2TR Działalność gospodarcza
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4
2TŻ wyposażenie w gastronomii
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4, załącznik 5
2TR Prowadzenie produkcji rolniczej
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TR
Proszę zrealizować dwa tematy:
1. Przystosowanie kombajnu do zbioru różnych kultur (roślin )
2. Urządzenia do czyszczenia i sortowania nasion ( w tym definicja czyszczenia i sortowania).
Oczekuję interesujących opracowań – pilne!
2TAK
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4
2TŻ wyposażenie w gastronomii
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4
2TŻ język zawodowy w gastronomii
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TR język zawodowy w rolnictwie
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TŻ Działalność gospodarcza w gastronomii
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TŻ Technologia gastronomiczna
Temat: Obróbka wstępna i cieplna owoców
1. Sposoby mycia owoców
2. Sposoby oczyszczania owoców
3. Blanszowanie (najważniejszy punkt).
4. Obróbka cieplna owoców
2TŻ Zasady żywienia
Temat: Substancje bioaktywne i antyodżywcze
1. Proszę odszukać w dostępnych źródłach jaka jest rola i gdzie występują dwa związki zwane substancjami bioaktywnymi tzn. likopen i luteina
2. Wyszukajcie w treści podręcznika i zapiszcie w zeszycie substancje antyodżywcze, oraz przy każdej z nich określcie rolę jaką pełnią w naszym organizmie.
2TAK
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3
2TR Prowadzenie produkcji
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4