klasa 2 technikum

11 – 15.05.2020

WF

Proszę zapoznać się z informacją w załączniku: załącznik

Język niemiecki

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Podstawy przedsiębiorczości

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Biologia

(15.05)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2

Biologia

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2

Język niemiecki

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Wiedza o społeczeństwie

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Matematyka

Funkcja kwadratowa – powtórzenie

Sporządź w zeszycie tabelę i dokładny wykres funkcji kwadratowej opisanej wzorem y=x2−2x−3. Pokaż na wykresie miejsca zerowe, współrzędne wierzchołka. Stwierdź, czy funkcja posiada wartość maksymalną i minimalną. W jakim zakresie funkcja rośnie, a w jakim maleje.

Czekam na skany Twojej pracy stan.bus@wp.pl lub fb

WF

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2

Język angielski

Zadanie na: kliknij link Proszę o przysyłanie zdjęć wyników.

Język polski

1.Opracuj utwory i cechy poezji poety pozytywistycznego  Adama Asnyka
-wiersze; ”Do Młodych”, ”Daremne żale”.
2.Od następnego tygodnia tj. od 18.05 – proszę być przygotowanym, znać ”Lalkę” B. Prusa.
3.Bardzo proszę o zaliczenie zaległości.

Religia

Temat: Maj miesiącem Matki Bożej.
Zapoznaj się z prezentacją poświęconą Matce Bożej i miejscami jej szczególnego kultu: kliknij link
Zrób krótką notatkę ( 2-3 punkty, nie przesyłaj notatki, sprawdzimy po powrocie do szkoły).

Przedmioty zawodowe

2TŻ Procesy technologiczne

Temat: Elementy dekoracyjne tortów
Jesteśmy dalej w temacie tortów. Proszę , aby Ci uczniowie którzy nie zrealizowali projektu tortu nadrobili to do końca przyszłego tygodnia, pozostali ( 4 osoby) odpoczywają.
Przejrzyjcie sobie dekoracje tortów, może uda się nam zrealizować jakiś projekt w końcówce czerwca. Atrap nie wyrzucajcie, spróbujemy zrobić wystawę po powrocie do szkoły.  
Dzisiaj zostaną wysłane zagrożenia z poszczególnych przedmiotów. Proszę , abyście nadrobili zaległości.

2TR Działalność gospodarcza

Temat: Pojęcie i funkcje marketingu
Na podstawie tekstu w załącznikach proszę odpowiedzieć na polecenia:
1. Co to jest marketing. 
2. Omów elementy marketingu. 
3. W jakich celach stosuje się marketing 
4. Wyjaśnij pojęcia : segmentacja rynku, “4P”.
5. Funkcje marketingu.
Załączniki: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3
Czekam na notatki

2TŻ konkurs kulinarny

W konkursie uczestniczyło 6 uczniów z klasy IITŻ, najciekawsze i najsmaczniejsze zakąski wielkanocne przygotowały:
1 miejsce- Sandra Kaszubowska-nagroda  bon pieniężny( wartości 50zł)
2 miejsce- Monika Jaworska- nagroda duża patelnia naleśnikarka
3 miejsce- Dagmara Kamińska- nagroda mała patelnia naleśnikarka
Serdecznie gratuluję zwycięzcom, a pozostałym uczestnikom dziękuję za udział w konkursie.
Nagrody zostaną wręczone przy możliwie najbliższej okazji
Pozdrawiam- Mirosława Kalitowska

2TŻ procesy technologiczne

Temat: Przegląd tortów okolicznościowych

Informacja: 15 maja Wasi rodzice zostaną powiadomieni przeze mnie oraz dyrekcję szkoły o zagrożeniach oceną niedostateczną z poszczególnych przedmiotów. 8, 9, 10 czerwca matura; Do 15 czerwca muszą być wystawione oceny, ponieważ 19 czerwca jest posiedzenie RP. 
Pozdrawiam Mirosława Kalitowska

2TŻ technologia gastronomiczna

Temat: Zastosowanie ziemniaków w produkcji potraw
Czytając w podręczniku tekst na str.73 zwróćcie uwagę jakie potrawy przygotowujemy z ziemniaków gotowanych, smażonych, pieczonych.
Ponadto jakie mogą być zapiekanki, sałatki ziemniaczane
Odpowiedzcie na pytanie: W jaki sposób można obniżyć zawartość solaniny w ziemniakach? 

2TŻ wyposażenie w gastronomii

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3

2TR

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TAK

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4

2TŻ Technologia gastronomiczna

Temat : Obróbka wstępna i cieplna ziemniaków
1. Zasady obróbki wstępnej ziemniaków
2. Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania ziemniaków
3.Zasady obróbki cieplnej ziemniaków

2TŻ zasady żywienia

Serdecznie pozdrawiam, informuję jednocześnie , że 14 maja pojawią się oceny proponowane i zagrożenia, a 15 maja poinformowani zostaną rodzice.   Pozostałe informacje przekaże Wam w środę.

Język angielski w gastronomii

Proszę przygotować prezentację na dowolny temat (najlepiej w prezi – można pobrać darmową wersję) i przesłać do mnie.

Język angielski w rolnictwie

Proszę przygotować prezentację na dowolny temat (najlepiej w prezi – można pobrać darmową wersję) i przesłać do mnie.

2TR prowadzenie produkcji

Temat: Pełna księgowość – wady i zalety.
Proszę zrobić notatkę w podobny sposób jak robiliście to przy formach uproszczonych czyli na czym polega, jakie obowiązki ma przedsiębiorca, który tę formę wybierze, kto musi z niej korzystać, wady i zalety. za tydzień będzie z form opodatkowania klasówka. Czekam na notatki.

2TŻ  działalność gospodarcza w gastronomii

Wykonaj zadanie zgodnie z załącznikiem. załącznik 1, załącznik 2

2TAK

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TR język angielski w rolnictwie

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TŻ język angielski w gastronomii

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik