klasa 2 technikum

6 – 8.04.2020

Podstawy przedsiębiorczości

Obejrzyj filmy: film 1, film 2

Godzina z wychowawcą

Temat: Zwyczaje wielkanocne w innych krajach

Zachęcam Was do udziału w godzinie wychowawczej na FB
Wszystkim z okazji nadchodzących Świąt Zmartwychwstania życzę bezpieczeństwa, zdrowia i spokoju
Mirosława Kalitowska

Biologia

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Historia

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Język niemiecki

(8.04)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Proszę zająć się uważnie czytaniem. załącznik

Język polski

Rozprawka problemowa
-Znaczenie tradycji w życiu rodziny i całego społeczeństwa, na podstawie ”Pana Tadeusza”.
Odwołaj się do znanych tobie tekstów kultury.

Matematyka

W przedświątecznym tygodniu zachęcam do rozwiązanie quizu matematycznego. Tym razem poziom trudności jest trochę wyższy. Tym razem warto przygotować kartkę papieru i długopis.

https://www.quizme.pl/quiz/start/896112550

Osoby, które do tej pory nie wykazały swojej aktywności proszę o nadrobienie zaległości.

Dziękuję licznej grupie uczniów, która przesłała swoje rozwiązania, rozwiązała quiz i spróbowała swoich sił w próbnym egzaminie maturalnym.

Stanisław Buś ( stan.bus@wp.pl )

Język angielski

Polecenia i zadania: zadania na padlet.com

WF

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3

Przedmioty zawodowe

2TŻ Technologia gastronomiczna

Temat: Obróbka wstępna warzyw

1. Etapy obróbki wstępnej
2 . Sposoby mycia warzyw
3. Technika krojenia warzyw- zadanie dla Was, odszukajcie filmiki , które pokazują jak prowadzić nóż w czasie rozdrabniania warzyw przy jego użyciu
4. Zapoznajcie się z klasycznymi sposobami krojenia warzyw i ich nazwami w języku międzynarodowym ( podręcznik tabela na str.54 )

2TŻ Zasady żywienia

Temat: Składniki mineralne jako składniki pożywienia

1. Podział składników mineralnych:
– makroelementy i mikroelementy
– składniki budulcowe ( Ca, P, Mg, S, F)
– składniki regulujące metabolizm ( Fe, Zn, Cu, Co, J)
– składniki przyczyniające się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej( Na, K , Cl)
2. Charakterystyka żywieniowa makroelementów- i tu kochani proszę Was o wykonanie metryczki dla każdego makroelementu tzn. wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu, chloru i siarki.
W metryczce powinny znaleźć się następujące wiadomości: nazwa, symbol, rola i źródło.
Szata graficzna dowolna, może jakieś kolorowe graffiti w zeszycie .

2TR prowadzenie produkcji

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Klasa II TŻ  Działalność gospodarcza w gastronomii

Wykonaj notatkę na podstawie załącznika. załącznik 1

2TR język angielski zawodowy

Napisz krótki email (min 50 słów):
Twoje zwierzęta gospodarskie zaczęły chorować.  Obecnie nie możesz skorzystać z porady weterynarza. Napisz do niego krótki email, w którym:
 – podaj jakie i ile zwierząt choruje
 – opisz sytuację i podaj symptomy `
 – poproś o udzielenie rady
Napisz też odpowiedź weterynarza.
Na odpowiedzi czekam do 11.04

2TAK

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3