klasa 2 technikum

30.03 – 3.04.2020

Biologia

Lekcja (03.04.2020)
Zapoznaj się z tematem lekcji z prezentacji i wykonaj notatkę zeszycie.
Temat: Płazińce – zwierzęta spłaszczone grzbieto-brzusznie. załącznik

WF

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Matematyka

Rozwiąż quiz (podobno prosty). Czy uda Ci się zdobyć maksimum punktów. Prześlij screen z końcowym wynikiem. Podziel się swoimi refleksjami po rozwiązaniu quizu.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/13,129662,5097,byles-dobry-z-matematyki-sprawdz-czy-zdalbys-do-5-klasy.html

Proszę rozwiązać część zadań z próbnej matury organizowanej przez CKE w piątek 3 kwietnia 2020 r. Arkusze do pobrania o 9.00 ze strony cke.gov.pl, ambitniejszych zapraszam do poziomu rozszerzonego 0 14.00 .
A może uda Ci się zdobyć min. 30% punktów za cały arkusz

Podstawy przedsiębiorczości

(1.04)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1

Biologia

Lekcja (01.04.2020)

Przeanalizuj temat lekcji: Parzydełkowce – tkankowe zwierzęta dwuwarstwowe.
Odpowiedz pisemnie w zeszycie na pytania nr 1, 3 i 4.
Podaj trzy przykłady znaczenia parzydełkowców w przyrodzie i gospodarce człowieka.
NOTATKI PROSZĘ NIE PRZYSYŁAĆ NA MAILA, ZOSTANĄ SPRAWDZONE PO POWROCIE DO SZKOŁY.

Godzina z wychowawcą

W ramach godziny wychowawczej zapraszam Was online na  FB
Temat: W świecie, w którym możesz być kimkolwiek, bądź życzliwy
Możecie podzielić się ze mną swoimi refleksjami na mailu, bądź w bezpośredniej rozmowie telefonicznej znowu do kogoś z Was zadzwonię, by usłyszeć Wasz głos
pozdrawiam

Historia

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1

Język niemiecki

(1.04) Proszę zapoznać się z lekcją, wykonać zadanie załącznik 1

Proszę zapoznać się z lekcjami i wykonać zadania. Miłego słuchania, oglądania, pracy ze słownikiem!!! załącznik 1

WF

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3

Język angielski

Polecenia i zadania: zadania na padlet.com
termin 3.04.2020

Język polski

”Pan Tadeusz” jest epopeją narodową.
Opracuj (obszernie) poniższe cechy tej epopei, podając również przykłady.
1.Szerokie tło społeczne
2.Bohater zbiorowy
3.Przełomowy moment historyczny, dziejowy
4.Szerokie, różnorodne opisy
5.Wielowątkowość
materiały proszę przesłać gosia.wloki@gmail.com

Religia

Temat: Wielki Tydzień.

Zapoznaj się z filmem:  kliknij link a następnie wybierz jeden z dni Wielkiego Tygodnia i opisz go w zeszycie. Notatka zostanie sprawdzona po powrocie do szkoły.

Przedmioty zawodowe

II TR  Produkcja zwierzęca

Dzień dobry na grupę messenger została wysłana prezentacja multimedialna, proszę sporządzić notatkę w swoim zeszycie i przesłać do mnie na messenger lub na znany Wam adres e-mail. 

2TR działalność gospodarcza

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TŻ wyposażenie

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

Klasa II TŻiUG technologia gastronomiczna

Witam ! Tematem naszego spotkania są nowoczesne techniki kulinarne. Materiał do przeczytania w podręczniku str.44. Możecie również obejrzeć filmiki na YOU Tubie dotyczące:
a) Sous vide; b) kuchnia molekularna  c) pacojet
W zeszycie proszę zrobić notatkę wg schematu:
* nazwa metody i określenie jej istoty
* zalety i wady metody
* etapy przygotowania potrawy

Procesy gastronomiczne

Ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne będziemy musieli w tym trudnym czasie wykazać się dużą pomysłowością w dekorowaniu potraw. Obejrzyjcie dostępne filmiki pokazujące w jaki sposób wykonujemy elementy dekoracyjne i spróbujcie wykonać 2 dekoracje. Jak Wam się uda to przyślijcie zdjęcie.
A w piątek zrealizujemy temat: Gastrofizyka w jedzeniu. Możecie wykonać prezentację lub plakat. Na rozwiązanie tego zadania macie czas do 6 kwietnia. Trzymam kciuki, mocno w Was wierzę. 

2TR technika

 Pracujemy dalej. Proszę przy pomocy załączonej prezentacji ( kliknij link)jak innych źródeł przyswoić wiedzę na temat:
    1.  układów kierowniczych pojazdów rolniczych
    2.  układów hamulcowych  pojazdów rolniczych.
  W podsumowaniu proszę wykonać opracowanie na temat geometrii kół przednich ciągnika rolniczego.

2TR

Po zapoznaniu się z treścią rozdziału 15, proszę odpowiedzieć na 4 pytania, które znajdują się na początku tego tematu na stronie 89. Proszę bardzo dokładnie przeanalizować tabelę zawierającą przykłady prawidłowej i nieprawidłowej pozycji podczas pracy.

2TAK

(2.04)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Termin 5.04.2020

2TŻ wyposażenie

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TR język angielski zawodowy

Podaj 5 zagrożeń występujących na gospodarstwie oraz sposoby zapobiegania w załączniku
Odpowiedzi w zeszycie i wyślij na email do 03.04

2TR Prowadzenie produkcji rolniczej, produkcja zwierzęca

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TR Prowadzenie produkcji rolniczej

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik

2TŻ działalność gospodarcza w gastronomii

Zapoznaj się z informacjami na temat RODO.kliknij link

2TAK

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4, załącznik 5

1TR produkcja roślinna

Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2

Klasa II TŻiuG

Kochani w poniedziałek mamy zgodnie z planem 3 godziny lekcyjne. Materiał, który podaję Wam do realizacji dobrze byłoby zrealizować w tym czasie. Jeszcze raz wyjaśniam, że jeśli nie proszę Was o przesłanie materiału to umieszczacie go w swoich zeszytach  , natomiast kiedy proszę o przysłanie zadania do sprawdzenia to zwyczajnie je przesyłacie, najlepiej w tym samym dniu kiedy mamy lekcję.
Raczej to działa, cieszę się , że dzwonicie do mnie, aby się dopytać , kiedy macie wątpliwości.
Niestety są wśród Was nieliczni( 2 osoby), które w dalszym ciągu nic nie zrobiły. Mam nadzieję, że zrozumieją , że źle robią.

Zasady żywienia- 2 jednostki lekcyjne

Podsumowanie wiadomości dt. witamin

Opracowaliście witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Mam nadzieję, że wiadomości, które posiadacie pozwolą Wam rozwiązać kolejne zadanie. Stawiam przed Wami trzy problemy:
1.Przetłuszczające się włosy        2. Łamliwe paznokcie           3. Bezsenność Korzystając z dostępnych źródeł ustalcie przyczyny tych problemów oraz pokażcie jak można się od nich uwolnić wykorzystując przede wszystkim właściwą dietę i zdrowy styl życia.
Wysyłacie mi w poniedziałek lub wtorek opracowanie wg schematu:
* Nazwa problemu
* Przyczyny jego powstania
* Sposoby rozwiązania problemu
Otrzymacie ocenę z zasad żywienia

Technologia gastronomiczna- 1 jednostka lekcyjna 

W nawiązaniu do obróbki cieplnej proszę o odpowiedź w zeszytach do technologii na następujące pytanie
Jak się zmienia wartość odżywcza potraw w zależności od zastosowanej obróbki cieplnej?
Proszę przygotować się na czwartek z obróbki rozwiążemy test.