30.03 – 3.04.2020
Biologia
Lekcja (03.04.2020)
Zapoznaj się z tematem lekcji z prezentacji i wykonaj notatkę zeszycie.
Temat: Płazińce – zwierzęta spłaszczone grzbieto-brzusznie. załącznik
WF
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Matematyka
Rozwiąż quiz (podobno prosty). Czy uda Ci się zdobyć maksimum punktów. Prześlij screen z końcowym wynikiem. Podziel się swoimi refleksjami po rozwiązaniu quizu.
Proszę rozwiązać część zadań z próbnej matury organizowanej przez CKE w piątek 3 kwietnia 2020 r. Arkusze do pobrania o 9.00 ze strony cke.gov.pl, ambitniejszych zapraszam do poziomu rozszerzonego 0 14.00 .
A może uda Ci się zdobyć min. 30% punktów za cały arkusz
Podstawy przedsiębiorczości
(1.04)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1
Biologia
Lekcja (01.04.2020)
Przeanalizuj temat lekcji: Parzydełkowce – tkankowe zwierzęta dwuwarstwowe.
Odpowiedz pisemnie w zeszycie na pytania nr 1, 3 i 4.
Podaj trzy przykłady znaczenia parzydełkowców w przyrodzie i gospodarce człowieka.
NOTATKI PROSZĘ NIE PRZYSYŁAĆ NA MAILA, ZOSTANĄ SPRAWDZONE PO POWROCIE DO SZKOŁY.
Godzina z wychowawcą
W ramach godziny wychowawczej zapraszam Was online na FB
Temat: W świecie, w którym możesz być kimkolwiek, bądź życzliwy
Możecie podzielić się ze mną swoimi refleksjami na mailu, bądź w bezpośredniej rozmowie telefonicznej znowu do kogoś z Was zadzwonię, by usłyszeć Wasz głos
pozdrawiam
Historia
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1
Język niemiecki
(1.04) Proszę zapoznać się z lekcją, wykonać zadanie załącznik 1
Proszę zapoznać się z lekcjami i wykonać zadania. Miłego słuchania, oglądania, pracy ze słownikiem!!! załącznik 1
WF
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3
Język angielski
Polecenia i zadania: zadania na padlet.com
termin 3.04.2020
Język polski
”Pan Tadeusz” jest epopeją narodową.
Opracuj (obszernie) poniższe cechy tej epopei, podając również przykłady.
1.Szerokie tło społeczne
2.Bohater zbiorowy
3.Przełomowy moment historyczny, dziejowy
4.Szerokie, różnorodne opisy
5.Wielowątkowość
materiały proszę przesłać gosia.wloki@gmail.com
Religia
Temat: Wielki Tydzień.
Zapoznaj się z filmem: kliknij link a następnie wybierz jeden z dni Wielkiego Tygodnia i opisz go w zeszycie. Notatka zostanie sprawdzona po powrocie do szkoły.
Przedmioty zawodowe
II TR Produkcja zwierzęca
Dzień dobry na grupę messenger została wysłana prezentacja multimedialna, proszę sporządzić notatkę w swoim zeszycie i przesłać do mnie na messenger lub na znany Wam adres e-mail.
2TR działalność gospodarcza
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TŻ wyposażenie
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Klasa II TŻiUG technologia gastronomiczna
Witam ! Tematem naszego spotkania są nowoczesne techniki kulinarne. Materiał do przeczytania w podręczniku str.44. Możecie również obejrzeć filmiki na YOU Tubie dotyczące:
a) Sous vide; b) kuchnia molekularna c) pacojet
W zeszycie proszę zrobić notatkę wg schematu:
* nazwa metody i określenie jej istoty
* zalety i wady metody
* etapy przygotowania potrawy
Procesy gastronomiczne
Ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne będziemy musieli w tym trudnym czasie wykazać się dużą pomysłowością w dekorowaniu potraw. Obejrzyjcie dostępne filmiki pokazujące w jaki sposób wykonujemy elementy dekoracyjne i spróbujcie wykonać 2 dekoracje. Jak Wam się uda to przyślijcie zdjęcie.
A w piątek zrealizujemy temat: Gastrofizyka w jedzeniu. Możecie wykonać prezentację lub plakat. Na rozwiązanie tego zadania macie czas do 6 kwietnia. Trzymam kciuki, mocno w Was wierzę.
2TR technika
Pracujemy dalej. Proszę przy pomocy załączonej prezentacji ( kliknij link)jak innych źródeł przyswoić wiedzę na temat:
1. układów kierowniczych pojazdów rolniczych
2. układów hamulcowych pojazdów rolniczych.
W podsumowaniu proszę wykonać opracowanie na temat geometrii kół przednich ciągnika rolniczego.
2TR
Po zapoznaniu się z treścią rozdziału 15, proszę odpowiedzieć na 4 pytania, które znajdują się na początku tego tematu na stronie 89. Proszę bardzo dokładnie przeanalizować tabelę zawierającą przykłady prawidłowej i nieprawidłowej pozycji podczas pracy.
2TAK
(2.04)Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
Termin 5.04.2020
2TŻ wyposażenie
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TR język angielski zawodowy
Podaj 5 zagrożeń występujących na gospodarstwie oraz sposoby zapobiegania w załączniku
Odpowiedzi w zeszycie i wyślij na email do 03.04
2TR Prowadzenie produkcji rolniczej, produkcja zwierzęca
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TR Prowadzenie produkcji rolniczej
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik
2TŻ działalność gospodarcza w gastronomii
Zapoznaj się z informacjami na temat RODO.kliknij link
2TAK
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2, załącznik 3, załącznik 4, załącznik 5
1TR produkcja roślinna
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2
Klasa II TŻiuG
Kochani w poniedziałek mamy zgodnie z planem 3 godziny lekcyjne. Materiał, który podaję Wam do realizacji dobrze byłoby zrealizować w tym czasie. Jeszcze raz wyjaśniam, że jeśli nie proszę Was o przesłanie materiału to umieszczacie go w swoich zeszytach , natomiast kiedy proszę o przysłanie zadania do sprawdzenia to zwyczajnie je przesyłacie, najlepiej w tym samym dniu kiedy mamy lekcję.
Raczej to działa, cieszę się , że dzwonicie do mnie, aby się dopytać , kiedy macie wątpliwości.
Niestety są wśród Was nieliczni( 2 osoby), które w dalszym ciągu nic nie zrobiły. Mam nadzieję, że zrozumieją , że źle robią.
Zasady żywienia- 2 jednostki lekcyjne
Podsumowanie wiadomości dt. witamin
Opracowaliście witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Mam nadzieję, że wiadomości, które posiadacie pozwolą Wam rozwiązać kolejne zadanie. Stawiam przed Wami trzy problemy:
1.Przetłuszczające się włosy 2. Łamliwe paznokcie 3. Bezsenność Korzystając z dostępnych źródeł ustalcie przyczyny tych problemów oraz pokażcie jak można się od nich uwolnić wykorzystując przede wszystkim właściwą dietę i zdrowy styl życia.
Wysyłacie mi w poniedziałek lub wtorek opracowanie wg schematu:
* Nazwa problemu
* Przyczyny jego powstania
* Sposoby rozwiązania problemu
Otrzymacie ocenę z zasad żywienia
Technologia gastronomiczna- 1 jednostka lekcyjna
W nawiązaniu do obróbki cieplnej proszę o odpowiedź w zeszytach do technologii na następujące pytanie
Jak się zmienia wartość odżywcza potraw w zależności od zastosowanej obróbki cieplnej?
Proszę przygotować się na czwartek z obróbki rozwiążemy test.