12 – 20.03.2020
Język polski
“Pan Tadeusz” A. Mickiewicz
– wyszukaj i opracuj ważne opisy :
– przyrody
– tradycji
– zwyczajów
– scen patriotycznych
w zeszycie przedmiotowym i pliku
termin 23.03.2020
Plik wysłać na adres: gosia.wloki@gmail.com
Matematyka
Zapoznaj się z zawartością portali pi-stacja dotyczącą równań kwadratowych
Na ocenę 3: wykonaj dowolną techniką plakat dotyczący równań kwadratowych
Na ocenę 5: wykonaj prezentację dotyczącą wszystkich istotnych wiadomości dotyczącej równań kwadratowych
Pliki lub fotografie prac należy przesłać na adres stan.bus@wp.pl
WOS
Proszę rozwiązać przesłane karty pracy. Noszą one nazwy zgodne z tematami w podręczniku. Odpowiedzi proszę przesyłać na mój adres historykzosemki@gmail.com
Biologia
Opracuj temat lekcji: Budowa i funkcje nabłonków wg tabeli w załączniku
Wypełnioną tabelę, w formie skanów lub zdjęć proszę przesłać na mail: kkeskrawiec@wp.pl
Klasa IITAK:
1. Wykonaj kosztorys oraz projekt nasadzeń (Zadanie1_R.21)
2. Wykonaj prezentację przedstawiającą charakterystyczne cechy roślin, wg inicjałów imienia i nazwiska:
Rodzaj: Acer – klon (R.B.)
Rodzaje: Actinidia – aktinidia i Aesculus – kasztanowiec (P.Z.)
Rodzaje: Alnus – olsza, Aristolochia – kokornak i Berberis – berberys (I.L.)
Rodzaje: Betula – brzoza, Buddleja budleja i Buxus – bukszpan (A.M.)
Rodzaje: Calluna – wrzos, Campsis – milin, Caragana – karagana, Carpinus – grab i Catalpa – surmia (K.G.)
Skan lub zdjęcie zadania i prezentację proszę przesłać na mail: kkeskrawiec@wp.pl
Język niemiecki
18.03 Proszę, abyście popracowali ze wskazanym słownictwem oraz zadaniami z podręcznika 7 i 8 na str. 42. Szczegóły w załączniku.
Proszę wykonać polecenia i zadania podane w załącznikach: załącznik 1, załącznik 2
Przedsiębiorczość
Zadanie 1,2,3,4 strona 180 podręcznik oraz napisz Cv i list motywacyjny – wzór strona 186,188 podręcznik. Założenia do Cv i listu motywacyjnego – kończysz szkołę średnią i poszukujesz pracy w swoim zawodzie
Wszystkie prace proszę przesłać na stronę olagorecka@gazeta.pl bądź jako wiadomość w dzienniku elektronicznym.
Termin wykonania do 30.03.2020
Religia
Napisz, co rozumiesz przez określenie “cywilizacja miłości”, której filarami są: prymat osoby przed rzeczą, etyki przed techniką, miłosierdzia przed sprawiedliwością i “więcej być” przed “więcej mieć”.
Zadania proszę przesłać na moją pocztę: renatagralik@wp.pl lub w e-dzienniku.
Przedmioty zawodowe
II TŻiUG
Informacja dla klasy II Technikum ode mnie jako wychowawcy
Kochani. Witam Was cieplutko, nawet nie wiecie jak mi Was brakuje. Mam nadzieję , że jesteście cali i zdrowi, mądrzy i rozsądni. Bardzo Was proszę wykonujcie zadania otrzymywane przez nauczycieli , jest to dla nas wszystkich czas sprawdzianu z odpowiedzialności. Ściskam Was bardzo bardzo i pozdrawiam Waszych rodziców.
Mirosława Kalitowska
Zadania dla klasy II TŻIUG
Technologia- Proszę opracować temat: Cel i metody obróbki technologicznej surowców
1.Obróbka wstępna- podział ( operacje brudne i czyste)
2. Obróbka wstępna brudna
3. Obróbka wstępna czysta
4. Zmiany zachodzące w surowcach podczas obróbki wstępnej
5. Ciemnienie warzyw i owoców
6. Zjawisko osmozy w procesach technologicznych
7. Zasady przeprowadzania obróbki cieplnej
8. Zmiany w produktach wywołane obróbką cieplną
Termin opracowania do 27 marca(opracowanie w zeszytach a wiadomości w głowach)
Zasady żywienia- Witaminy rozpuszczalne w wodzie wg wcześniejszego schematu
Bardzo Was pozdrawiam i co tu dużo gadać trochę tęsknię. Buziaki.
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
1. Nazwa chemiczna witaminy i symbol literowy
2.Rola witaminy w organizmie
3.Skutki niedoboru i nadmiaru
4. Produkty spożywcze- źródło witamin
Przypominam , że oczekuję na prace uczniów klasy II TŻiUG na mojego prywatnego maila.
Mirosława Kalitowska
1. Uczniowie wszystkich klas technikum, którzy mają niezaliczone klasówki z bieżącego materiału – powtarzamy i uczymy się na poprawy tych prac klasowych.
2. Uczniowie, którzy mają oceny niedostateczne z przedmiotu za I semestr – powtarzamy i przygotowujemy się do poprawy I semestru. Pozdrawiam
Agnieszka Zalewska
Działalność gospodarcza w gastronomii
Opisz na czym polega ochrona danych osobowych i jakie są konsekwencje jej nieprzestrzegania.
Wszystkie prace proszę przesłać na stronę olagorecka@gazeta.pl bądź jako wiadomość w dzienniku elektronicznym.
Termin wykonania do 30.03.2020
Język angielski w gastronomii
Polecenia i zadania z języka angielskiego będą pod tym linkiem
https://padlet.com/agnieszkagwizdala/tpgyr0da6akq
Zad1. wykorzystaj czas na przygotowanie wspólnego posiłku z rodziną (lub sam ). Zrób zdjęcie końcowej potrawy. podaj składniki, potrzebne przybory i sposób wykonania w języku angielskim (zeszyt)
zad 2. wypełnij kartę pracy swojej codziennej diety. Na koniec napisz wnioski. Czy twoja dieta jest zdrowa?, co należało by zmienić?
Wszystkie propozycje w języku angielskim.
zad 3. Proszę zapoznać się z kartami pracy. Odpowiedzi proszę wpisać do zeszytu (nie ma potrzeby drukowania kart)
Karty zatytułowane: “Speaking cards” oraz tłumaczenia – też realizujemy w zeszycie.
Na koniec jest do zrobienia dialog w restauracji na podstawie menu – też w zeszycie
załączniki: załącznik 1, załącznik 2 (duży plik)
termin: 4 tygodnie