W poniedziałek 16 grudnia 2019 roku trzydziestoosobowa grupa z kilku klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Karolewie w ramach projektu Inwestycje w Zawodowców 2, uczestniczyła w zajęciach przygotowanych i poprowadzonych przez pracowników naukowych WSG w Bydgoszczy. Moderatorem warsztatów była pani dr inż. Dorota Łaboda. Młodzież poznała nowinki technologiczne zaprezentowane przez pracowników Instytutu Informatyki i Mechatroniki. Następnie uczestniczyła w wykładzie pani dr Łabody nt. “Ewolucja na talerzu”. Dużo uwagi pani doktor poświęciła zdrowemu odżywianiu, analizując założenia piramidy żywieniowej. Przybliżyła również zagadnienia związane z gastronomią XXI wieku. Warsztaty zakończyły się spacerem po kampusie oraz przepysznym obiadem w mensie akademickiej. Opiekunami były panie: Joanna Ryńska i Mirosława Kalitowska.
Oprac. M. Kalitowska