Warsztaty chemiczne

10 kwietnia 2018 roku młodzież z Zespołu Szkół w Karolewie i Magda ze Szkoły Podstawowej w Wudzynie  brali udział w warsztatach chemicznych. Jeszcze wspominamy Święta Wielkanocne  i dlatego motywem przewodnim były jajka. Dowiedzieliśmy się w jaki sposób naturalnymi barwnikami przygotowywać kraszanki przez zanurzenie jajka w barwnikach takich jak wywary:  z łusek cebuli, z liści pokrzywy,  czerwonych buraczków lub modrej kapusty, soku z czarnych jagód. Sprawdzaliśmy jak odróżnić jajko gotowane od jajka surowego. Przygotowaliśmy roztwory soli kuchennej i sprawdzaliśmy czy jajka potrafią pływać i nurkować. Obieraliśmy skorupkę jajka za pomocą roztworu  octu, porównywaliśmy grubość skorupek jajka kurzego i strusia.
            W drugiej części warsztatów wykonaliśmy  między innymi doświadczenie pt. “Alkohol walczy z kawą”.
Podajemy przepis jak to doświadczenie można wykonać. Na odwrócony spodek wylewamy trochę kawy, tak by pokryła całe denko. Następnie dodajemy na środek  kilka kropli rumu. Rozpoczyna się bitwa bardziej zacięta, niż ta którą mogliby toczyć ze sobą zwolennicy i przeciwnicy alkoholu. Alkohol, który ma mniejsze napięcie powierzchniowe, odpycha kawę w kierunku obrzeża spodka. Po chwili obie ciecze zaczynają się stopniowo mieszać i tworzyć “zgodny” roztwór.
Warsztaty były przeprowadzone pod opieką pani Jolanty Sobólskiej. Eksperymentowali uczniowie z I klasy Technikum: Karol Dudziński, Emilia Gaweł, Weronika Grucka,  Radek Sabiniarz, Dominika Szymczyk i z klasy II Technikum Krzysztof Zalewski, którzy powyżej opisali swoje spostrzeżenia.
Zdjęcia wykonał Radek Sabiniarz
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.