27 marca 2018 r w Izbie regionalnej w oficynie dworskiej w Karolewie można było obejrzeć wystawę “Śniadanie Wielkanocne w chacie chłopskiej w połowie XX wieku” oraz zapoznać się z symboliką pokarmów powszechnie zwaną święconką lub święconym.Wystawę przygotowali wychowankowie Placówki Opiekuńczo Wychowawczej nr 4 i uczniowie Zespołu Szkół w Karolewie.
Kuba, Weronika i Ola Strużewska z klasy II technikum przygotowali składniki do ugotowania żuru na białej kiełbasie oraz nadzorowali cały proces gotowania, a wychowawczyni pani Magda Krzemińska z pomocą dzieci żurek doprawiła. Następnie przygotowywano kraszanki czyli dzieci farbowały jajka na całej powierzchni jednolitym kolorem. Do farbowania jajek dołączyli Wiktor i Łukasz. Przyszedł czas na przygotowanie ciasta wielkanocnej babki według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie w rodzinie wychowawczyni pani Magdy. Składniki na babkę kręciły Ola i pani Magda.
Dzieci z wychowawczynią na wystawę przygotowały tradycyjne potrawy do koszyka ze święconką, a było ich siedem: chleb, jajko, sól, wędlina, ser, chrzan i ciasto. Potraw w koszyku może być więcej, a wymienione symbolizują treść chrześcijańską.
Ekspozycja była przedstawiona na dwóch stołach: dużym i niskim dla małych dzieci, a wnętrze pomieszczenia przystrojono palmami, zielonymi gałązkami brzozy i bukszpanu oraz stroikami świątecznymi. Wystawę we wtorek obsługiwali uczniowie: Daria Jaszkowska, Ola Strużewska, Szymon Szamrowicz, Maciej Zalewski i Natalia Żurek – z klasy II technikum. Z ekspozycją stołów wielkanocnych oraz symboliką potraw na święconkę zapoznali się uczniowie, dyrektor szkoły Stanisław Buś, nauczyciele Zespołu Szkół Agro- Ekonomicznych im. Br. Zamojdzina oraz wychowankowie, wychowawcy i pan dyrektor Centrum Administracyjnego Placówek Opiekuńczo – Wychowawczych w Karolewie Andrzej Kubiak.
opracowanie i koordynator wydarzenia: Jolanta Zamojdzin-Sobólska
fot. Radosław Jasiek z klasy I